Communikaarten©

Ik werk veel met kinderen met pragmatische problemen. In mijn behandeling oefenen ik met hen het inzetten van taal voor verschillende communicatieve functies en om de gespreksregels adequaat te gebruiken.

We weten allemaal hoe belangrijk visuele ondersteuning is bij kinderen met spraaktaalproblemen en kinderen met autisme. Ik was dan ook al heel lang op zoek naar eenduidige, aansprekende afbeeldingen bij de communicatieve vaardigheden. Maar die waren er gewoonweg niet! Daarom heb ik samen met illustrator Nelleke Kaldeway de Communikaarten gemaakt.

Uitgangspunten voor deze kaarten zijn: eenduidigheid, gender- en leeftijdsneutraal. Bovendien moet de communicatieve intentie met de bijbehorende mimiek heel duidelijk worden overgebracht in een eenvoudige afbeelding.

Wat zijn Communikaarten?

Op de 40 Communikaarten staan afbeeldingen met communicatieve functies en conversatievaardigheden. Deze kunnen worden gebruikt in de behandeling van kinderen en volwassenen met pragmatische problemen.

Hoe zet je de Communikaarten in?

Communikaarten zijn goed te gebruiken voor het inoefenen van de communicatieve vaardigheden.

Zoek in je behandeling naar situaties waarin het natuurlijk is om de communicatieve vaardigheid waar je aan werkt te gebruiken. Met kinderen kun je bijvoorbeeld werken aan Vragen om informatie  door middel van doktertje spelen: de dokter vraagt waar de patiënt pijn heeft. Of bij Vragen om verduidelijking: geef onduidelijke informatie bij schermspelen zodat het kind wel moet vragen om verduidelijking om de opdracht te kunnen uitvoeren.

Gebruik de Communikaarten als visuele ondersteuning. Zo kun je je client uitleggen en laten zien waar jullie aan werken. Aan ouders van kinderen kun je een foto of kopie van de Communikaart waar je aan gewerkt hebt meegeven om de transfer naar thuis te bevorderen.

Inzet van Communikaarten bij behandeling van 5-jarige met autisme

Met oudere kinderen en volwassenen zul je vaak werken door middel van meta-communicatie. Gebruik dan de Communikaarten als visuele ondersteuning en reminder van het doel waar jullie aan werken.

Wat mijn drijfveren zijn?

De Communikaarten zijn vanuit een persoonlijke behoefte aan goed materiaal ontstaan en ik krijg ontzettend veel enthousiaste reacties. Bijvoorbeeld van deze gebruiker: “Wat mij betreft een must-have voor iedereen die werkt aan (beginnende) communicatie” Een andere reactie: “Dit gaat echt een verrijking zijn voor de behandeling voor kinderen met pragmatische problemen”

Je vindt hier meer informatie over de Communikaarten en hoe je ze kunt bestellen.

Blikje met 40 kaarten, houten kaarthouder en handleiding: € 29 (excl. verzendkosten)
Kosten voor verzenden: € 4,50

Op onze website vind je niet alleen meer informatie over de Communikaarten maar je vindt er ook al mijn blogs. Als ondernemende logopedist deel ik graag mijn kennis en ervaring. Dat doe ik niet alleen door mijn workshops en trainingen maar ook door regelmatig een nieuwsbrief te versturen aan een grote groep logopedisten. Je kunt je via de website abonneren op mijn nieuwsbrieven.

Binnenkort komt ook het Communikaartspel® uit. Dit is een spel voor kinderen vanaf 7 jaar waarin zij door middel van opdrachten verschillende communicatieve vaardigheden oefenen. Dit spel is onderdeel van de training: ‘Praatvaardig in de Praktijk’ die ik op 12 september in Houten zal geven. Meer informatie over deze training vind je ook op onze website.

Ik hoop dat de Communikaarten bijdragen aan effectieve behandelingen van kinderen met pragmatische problemen.

 

Anja Scheffer
www.burgerscheffer.nl

Denk delen en ontvangen, Denk ondersteunen en ondersteuning krijgen, Denk samen sterker…

Denk Wij Logopedisten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *