Wanneer je als betrokken medewerker tijdens een pandemie in de zorg werkt, dan voel je hoe de wereld naar je kijkt. Want hoe doen we het, doen we het wel goed genoeg en wat voor nieuwe ideeën met betrekking tot de zorg ontstaan er? Ook Nadya van Gent en ik (Malou Dusseldorp) voelen die druk, wanneer wij aan het begin van de COVID-19 periode in ons kantoortje een overleg hebben. We willen bijdragen aan het “anders” en “beter” doen. We denken te zien waar we als discipline dingen missen. Maar toch…

Hóé draag je bij?

Terwijl we hierover praten, verschillende cappuccino’s achterover tikken en ondertussen ook nog patiënten behandelen, komen we tot de conclusie dat wij niet het type logopedist zijn dat onderzoek gaat doen. Voor ons geen SPSS, masterstudies, literatuuronderzoeken doorlezen om hier vervolgens een concluderend artikel over te schrijven. We vinden het van belang, zéker! En we kunnen echt niet zonder de literatuur wanneer we blijvend willen groeien als logopedist. Maar we geloven net zo hard dat je moet bloeien in datgene waar je goed in bent. Als ongeduldige stuiterballen, weten we van elkaar dat wij niet de artikel-schrijvende logopedisten zijn. Laat ons maar lezen, luisteren en leren van anderen.

Maar hoe draag je dán bij?

Zowel Nadya als ik zijn van mening dat je je als medewerker in de gezondheidszorg moet blijven ontwikkelen. Dat de zorg een dynamisch en veranderende wereld is, wordt bewezen door de pandemie die ons allemaal op scherp stelt. Nadat ik net (weer) een verse cappuccino voor ons heb gehaald, bespreken we de manieren waarop wij dan het liefste leren. Cursussen, literatuur lezen, luisteren naar podcast, in gesprek zijn en blijven met collega’s zijn toch wel de favorieten. We hebben beiden de Engelstalige podcast ‘Swallow your pride’ ontdekt en vinden het een enorm prettige en laagdrempelige manier van kennis vergaren en andere experts “leren kennen”. Logischerwijs vragen we ons af of er ook zo’n podcast in het Nederlands is. Gericht op Orofaryngeale Dysfagie en gemaakt voor en door logopedisten. Een snelle Google-poging verder weten we dat die podcast nog niet bestaat.

En dan krijgen we een idee over onze bijdrage…

Nadat het idee voor onze bijdrage bij ons allebei begon te dagen, kan ik je vertellen dat het krijgen van nieuwe ideeën als een soort achtbaan is. Stel je de karretjes van een achtbaan voor, die langzaam omhoog getakeld worden in de richting van de top. Je voelt de toename van de adrenaline, de opbouw en weet dat je zo in volle vaart naar beneden gaat razen. Ik kan je vertellen, op dat moment zijn we de cappuccino’s volledig vergeten.

Terwijl ons karretje langzaam omhoog getakeld wordt, lijkt het idee zich verder uit te werken. Vragen stapelen zich op, want: bestaat er al een podcast voor logopedisten? Over Orofaryngeale Dysfagie? Hebben we daar behoefte aan? En als het er nog niet is; zijn we Bobientje de Bouwer, kunnen wij het maken?

Wanneer het karretje van de achtbaan de top lijkt te hebben bereikt, stromen antwoorden en nieuwe ideeën binnen. Ineens staan we allebei stijf van de adrenaline! Er is geen Nederlandstalige podcast over Orofaryngeale Dysfagie. En wij vinden het zelf enorm tof als dat wel zou bestaan! Met experts uit binnen- en buitenland die uitwijden over de eigen expertise. Zelfs al zou niemand er naar willen luisteren, wij vinden het zelf enorm leuk en leerzaam. Een excuus om experts te benaderen, een goede reden om ze te bevragen en een mogelijkheid veel te leren. Als we ons dat realiseren, lijken alle remmen van de achtbaan los te gaan. Onderwerpen, namen van experts, methodes, tot aan het bedenken van een geschikte naam; het komt allemaal in volle vaart voorbij. Voor dat we het weten zijn we een uur verder, is de app voor het maken van een podcast gedownload en hebben we de eerste experts benaderd. ‘Het Slikkanaal’ is geboren

 

Let op logo’s; hier komt de achtbaan met onze bijdrage!

Inmiddels zijn we enkele weken verder en hebben we afwisselend bij Nadya of bij mij thuis, met een app op de telefoon, via Zoom, verschillende gesprekken gehad. Gesprekken van ongeveer 40 minuten met verschillende experts op het gebied van Orofaryngeale Dysfagie. Een expert op het gebied van canules, onderzoekers, logopedisten gespecialiseerd in Oncologie of docent aan een hogeschool zijn; ze komen allemaal voorbij. Naast het bevredigen van onze eindeloze kennishonger, merken we meer en meer hoe enorm leuk het is om gepassioneerde collega’s vakinhoudelijk te horen spreken. Want wanneer je aan het werk bent en een keer een collega uit een andere instelling en/of praktijk spreekt, dan is dat vaak omdat je iets wil vragen en/of overdragen. De werkdruk binnen de zorg laat het helaas niet toe om uitgebreid te spreken over wat iemand drijft, waar iemand tegenaan loopt en waar we allemaal misschien wat meer op moeten letten. We hebben allemaal haast, we hebben het allemaal druk.

 

Gelukkig blijkt tijdens dit podcast-avontuur dat we in een pretpark vol achtbanen zijn belandt. Elke nieuwe expert die we spreken, laat ons achterin het karretje stappen van zijn of haar persoonlijke achtbaan. Het langzaam optakelen wanneer we beginnen met de opname en het gesprek starten, de piek die we bereiken wanneer iemand zich ontspannen en prettig voelt binnen de onderwerpen en de wilde, gepassioneerde rit die volgt wanneer iemand “los” mag over alle in’s en out’s op zijn of haar specifieke expertise. En alle experts moeten we stuk voor stuk afremmen wanneer het einde van de rit in zicht komt. We zijn zo enthousiast wanneer het over ons vak gaat!

Nadya en ik denken na elk gesprek denken weer: ‘Mogen we nog een keer mee in jouw karretje?’

 

 

 

 

De podcast ‘Het Slikkanaal’ wordt op eigen gelegenheid gemaakt door Nadya van Gent en Malou Dusseldorp. Beiden klinisch logopedist in verschillende ziekenhuizen met een interesse voor Orofaryngeale Dysfagie (OD). In de afleveringen gaan wij het gesprek aan met verschillende experts op het gebied van OD. De podcast is te beluisteren op Anchor.fm of Spotify.

 

Mocht jij jouw persoonlijke achtbaan op het gebied van OD willen delen, laat ons dit dan vooral weten! Je kunt ons vinden op LinkedIn of mailen op: mldusseldorp@gmail.com

 

Nadya van Gent & Malou Dusseldorp

 

Denk delen en ontvangen, Denk ondersteunen en ondersteuning krijgen, Denk samen sterker…

Denk Wij Logopedisten

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *