Behandelmateriaal voor kinderen met een taalachterstand of TOS. Toen ik ruim tien jaar geleden begon met werken in twee verschillende logopediepraktijken, voornamelijk gericht op kinderen was ik er nog niet zo mee bezig. Na een aantal jaren aan het werk te zijn geweest en het vak echt een beetje in de vingers begon te krijgen ging ik ook kritisch kijken naar andere dingen. Wat hadden we een hoop oud behandelmateriaal in de praktijk staan. Waarom wordt er niets nieuws gemaakt? Ik durf dit eigenlijk niet op tafel te leggen om mee te oefenen, maar ik heb niet veel anders … Daar moest verandering in komen.

 

Als dochter van ondernemende ouders, ben ik begonnen om materiaal te ontwerpen. Ik wilde het oude syntaxspel (wat velen van jullie nog wel kennen) vernieuwen. Het was naar mijn idee zo oud, dat durfde ik echt niet meer te gebruiken. Daarnaast vond ik het heel leuk om creatief en ondernemend bezig te zijn. Om naast het werken in de praktijk, ook op een andere manier bezig zijn met logopedie. Iedere keer deed ik een stukje, ’s avonds of op zaterdag. Door mijn idee en ontwerp te bespreken met mensen kwam ik ook weer steeds op nieuwe ideeën en een stapje verder.

Ook het bedenken van een naam voor het spel en bedrijfsnaam vond ik leuk om te doen. Wat leuk is om te weten, Levaki zijn de eerste twee letters van mijn naam maar dan omgedraaid. Hemze heb ik bedacht omdat kinderen dat wel eens gebruiken als voornaamwoord. Ik vond het een grappige naam en wilde een naam hebben die makkelijk te onthouden is.

HEMZE

Na het ontwikkelen en produceren kwam nog de spannendste stap, namelijk mensen vertellen dat het materiaal bestaat en te koop is. Hopen dat de logopedisten net zo enthousiast zullen worden als ik dat ben over Hemze. Hemze is een memoryspel met handboek om de voornaamwoorden te oefenen. Het memoryspel kan direct worden ingezet tijdens de behandeling. Vanuit het handboek kan er gekopieerd worden. Het memoryspel kan per categorie (in kleur of zwart wit) gekopieerd worden. Daarnaast zijn er ook werkbladen in het handboek om de voornaamwoorden te oefenen. Behandelmateriaal moet naar mijn idee ook heel praktisch zijn, snel te gebruiken en goed mee naar huis te geven als huiswerk.

 

Middels Hemze kunnen de volgende voornaamwoorden worden geoefend: hij, zij, zijn, haar, hem en zich. De kaartjes kunnen in het doosjes per categorie gesorteerd worden. De kaartjes zijn van stevig karton. Naast het inzetten van Hemze voor de voornaamwoorden is het ook een heel makkelijk spel als afsluiter van bijvoorbeeld de taalbehandeling. Je speelt memory maar werkt ondertussen aan de zinsbouw. Het is fijn dat er op alle plaatjes een actie te zien is zodat je de vervoeging direct oefent.

Hemze kun je ook gebruiken om de uitspraak te oefenen op zinsniveau. Geef de meisjes of jongens een naam met de geoefende klank en jullie kunnen de klank intensief oefenen op zinsniveau.

Eigenlijk denk ik dat het spel voor alle creatieve logopedisten onder ons bij iedere behandeling ingezet kan worden met een andere functie.

Hemze is te koop via mijn webshop op www.levaki.nl en via de webshop van K2.

Trots

Nu het materiaal te koop is en er enthousiast wordt gereageerd door collega’s, word ik trots. Ik word enthousiast tijdens een congres- of symposiumdag wanneer ik leuke en boeiende gesprekken heb met hardwerkende logopedisten die passie voor hun vak hebben. Ook kreeg ik vertrouwen vanuit het Damsté-Terpstra fonds (www.dtfonds.nl) tijdens mijn opstart proces.

 

 

Nu Hemze een aantal jaar op de markt is, krijg ik weer zin om iets nieuws te maken. Ik heb meerdere ideeën en wil hier in de toekomst zeker mee aan de slag. Ik hoop jullie in de toekomst te mogen vertellen dat er een nieuw product is uitgebracht door Levaki en jullie hiermee lekker kunnen werken tijdens de behandeling.

 

Nu ben ik nog wel nieuwsgierig hoe jullie het ervaren als het gaat om behandelmateriaal. Welke materialen missen jullie nog in de praktijk? Laat het mij hieronder in de reacties weten!

 

Leuk dat je mijn blog gelezen hebt en ik hoop hieronder met jullie te kunnen kletsen

 

 

Kim van Leeuwen
Logopedie Rijswijk
Eigenaar Levaki
info@levaki.nl
Hemze is te koop via mijn webshop op www.levaki.nl en via de webshop van K2.

Denk delen en ontvangen, Denk ondersteunen en ondersteuning krijgen, Denk samen sterker…

Denk Wij Logopedisten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *