Ontstaan van het idee

In 2012 was Miriam bij een lezing van Koen de Jong n.a.v. zijn boek ‘Verademing: alles over adem en beweging’. Na de lezing raakten we aan de praat en ik vroeg aan hem of hij zich bewust was van zijn adem bij het spreken….hij had geen idee, maar vond het een goed punt. Dat idee van goh….als er nog niet veel over bekend is over adem en spanning bij ons normale spreken dan zou ik er over kunnen schrijven. Dit idee bij uitgeverij LUCHT neergelegd en ik kreeg groen licht: in 2014 zou het dan op de markt verschijnen. In 2013 was Miriam’s eerste boek ‘P-p-pa-pegaai is jarig, logopedie in een notendop’ uitgekomen en dat nam allemaal meer tijd in beslag dan vooraf ingeschat.

Ergens in 2016 lag het boek Adembenemend alweer een jaar stil en Yolande was op dat moment met haar online programma bezig ‘Ademen gaat vanzelf’. Ik had mij er voor opgegeven en kreeg elke dag een ademoefening in m’n mailbox. Hoe ideaal was dat. Elke dag een reminder om even stil te staan bij m’n lichaam, m’n adem en hoe het met je is. Dus al snel kwam daar het idee om samen verder te gaan met ons boek. Het boek wat nu hier ligt en waar we apetrots op zijn. Want soms heb je een zetje nodig om je eigen weg iets luchtiger te maken.

 

Ik zal me even voorstellen… Miriam Helsper

Ik ben na mijn studie logopedie in 1996 gestart als praktijkhouder en logopedist bij Logopediepraktijk Odijk-Bunnik. Ik ben specialist op het gebied van adem, stem, stotteren en presentatiecoaching. Tijdens en na mijn studie kwam ik in aanraking met haptonomie, (dru) yoga, ademtherapie Methode Van Dixhoorn, mindfulness en andere technieken waarbij het ademen een basale rol speelt. Sinds 2002 ben ik ook werkzaam als docent presentatietechniek bij het Instituut voor Autobranche en Management (IVA) Driebergen Business School.

Al vanaf mijn 20e ben ik gefascineerd door de adem. Het is zoiets basaals en je hebt de adem altijd bij de hand. Het kan je hinderen in geval van teveel spanning maar je kan er dus ook heel rustig van worden als je regelmatig een ademoefening doet. Met het boek wil ik meer mensen de kracht van adem laten ervaren. Zeker als je ontspannen iets wilt zeggen of neerzetten in de wereld met je stem.

Ik stel me ook even voor… Yolande Kylstra

Ik werk sinds 1986 als logopedist in mijn eigen praktijk, eerst in Woerden en sinds 2000 in Zeist. Daarnaast deed ik verschillende opleidingen op het gebied van adem, stem en ontspanning. Jaren werkte ik als allround logopedist en yogadocent. De logopedie- en de yogapraktijk groeiden steeds meer naar elkaar toe en werden in 2011 samengevoegd onder de naam Adempunt. Sindsdien richt ik mij uitsluitend op adem, stem en ontspanning.

 

Ons doel

We willen mensen inspireren om de mogelijkheden van je eigen adempatroon te onderzoeken. Je mentale en fysieke welbevinden hangt samen met hoe je ademt. Door relatief eenvoudige adem, beweging- en aandachtsoefeningen te integreren in je dagelijks leven kun je heel veel klachten verhelpen of verlichten zodat bijvoorbeeld je spreken rustiger wordt en meer ontspannen verloopt, je stem helderder klinkt en je met minder inspanning en met voldoende stemkracht datgene kunt zeggen wat je echt wilt zeggen.

 

Onze doelgroep

Het is een boek  geschreven voor iedereen met klachten zoals: stemklachten, heesheid, pijn of blokkade of vaag gevoel in de keel, slikklachten, spanningsgevoel in de keel, stotteren, onverstaanbaar spreken, podiumangst, spreekangst, overmatig boeren, hikken, (ver)slikken en hoesten. Maar daarnaast is het boek zeker ook interessant voor collega-logopedisten of fysiotherapeuten die werken met mensen met klachten op het gebied van de adem of het spreken. Op de opleiding logopedie en fysiotherapie wordt niet meer zoveel aandacht gegeven aan adem en ontspanning. Wij hopen dat door ons boek dit onderwerp weer meer aandacht zal krijgen op de paramedische opleidingen.

Adembenemend heeft onlangs de Damsté-Terpstra stimuleringsprijs ontvangen uit handen van de voorzitter van het fonds Mark Pertijs. Het Damsté-Terpstra Fonds heeft tot doel de kwaliteit van logopedische zorg te helpen bevorderen en een praktisch logopedisch onderwerp onder de aandacht te brengen, zoals bij dit boek Adembenemend, over adem spreken. De prijs is in het leven geroepen om logopedisten te stimuleren in het verwezenlijken van eigen initiatieven. Daar geven ze een financiële bijdrage voor wanneer het gaat om praktische en preventieve logopedie.

Deze prijs gaan wij gebruiken om voor de zomer 2020 een programma te ontwikkelen voor de faculteit gezondheidszorg om adem en spanning een plek te laten krijgen binnen de opleiding logopedie, fysiotherapie en misschien nog andere (para)medische opleidingen.

 

Gebruik van het boek + training voor de logopedist

De logopedist kan het boek gebruiken om veel praktische kennis op te doen over adem, stem, spreken, stemgeven en bijkomende klachten zoals boeren, hikken en verslikken. De rol van spanning op deze gebieden wordt uitgebreid beschreven en veel praktijkverhalen zijn opgenomen. Naast de praktijkverhalen zijn ook de audio oefeningen opgenomen die je met behulp van een QR code direct kan beluisteren en toepassen. Logopedisten gebruiken het boek dus veel als naslagwerk om kennis op te frissen over adem, stem en spreken en de rol van spanning. De oefeningen en het bijbehorende online programma: Ademen gaat vanzelf maakt dat je direct zelf kan ervaren hoe je de ademoefeningen voor jezelf kan toepassen en daarna kan gebruiken voor de cliënten waarmee je werkt. Je hoeft daardoor niet eerste de hele opleiding tot adem- en ontspanningstherapeut te volgen, hoewel wij die natuurlijk wel aanraden!

Een kijkje in het schrijfproces

Naast dat er bij Miriam eerst nog een ander boek tussendoor kwam, kwam ook regelmatig het leven voorbij. We hebben de afgelopen drie jaar elke vrijdag een halve dag vrij gemaakt om te schrijven. Een keer per jaar gingen wij een week samen naar Frankrijk om ons even helemaal op het boek te kunnen focussen. De grote lijn heeft vanaf het begin vastgestaan. Wat soms wel lastig was, is dat we een heel verschillende (schrijf)stijl hebben. Dat moesten we natuurlijk wel bij elkaar zien te krijgen. Ondertussen zijn we aan elkaars nukken gewend en hebben we zelfs een en/of rekening voor het boek geopend! Drie jaar intensief samen schrijven is net als een nieuwe relatie je moet er aan blijven werken.

 

Neem even de tijd om stil te staan

In ons boek zijn 50 oefeningen opgenomen die middels een QR-code te beluisteren zijn. Daarnaast staan er allerlei korte tips in het boek. Wat ik hoop dat mensen in ieder geval meenemen uit het boek is dat ze regelmatig even de tijd nemen om stil te staan met hoe het met ze is. “Hoe voelt mijn lijf, hoe is het met de adem, hoe is het met mijn aandacht.” Hierdoor las je steeds even een korte pauze in en word je minder meegesleurd door de waan van de dag. Als je stilstaat bij je eigen houding, adem en stemgebruik dan wordt het spreken, stemgeven en ook presenteren een veel natuurlijker proces waarbij je met ontspanning en plezier voor een groep kan gaan staan of het woord neemt in bijvoorbeeld een vergadering.

Dit is wat onze toekomst jou brengt

We gaan ons richten op het geven van webinars, workshops en online programma’s. We zijn van plan elke maand een webinar of workshop te geven. We willen aan de hand van theorie uit het boek en de ademoefeningen meer praktisch aan de slag zodat de lezer en kijker er direct wat mee kan doen. De oefeningen die met een QR code te beluisteren zijn in het boek doen we dan live voor de camera en we geven aan waar de oefening bij kan helpen. Als je beter weet waar je iets voor doet, ga je de ademoefeningen ook makkelijker doen in het dagelijks leven.

Daarnaast zijn we ook bezig met een werkboek behorend bij het boek Adembenemend.

Dus we zijn nog lang niet klaar…..we zijn net pas begonnen

Het boek is verkrijgbaar bij https://adembenemend.online/bestellen/

 

Adembenemende groet,
Miriam en Yolande
www.adembenemend.online

 

Denk delen en ontvangen, Denk ondersteunen en ondersteuning krijgen, Denk samen sterker…

Denk Wij Logopedisten

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *