Sinds 30 augustus 2019 is mijn boek te koop

“Juf Lot- over spraakproblemen bij kinderen”.

Het is een boek met vijf verhaaltjes over kinderen met een spraakprobleem. Daarnaast staan er adviezen in voor de volwassene “hoe om te gaan met spraakproblemen” en wordt er vermeld wat een logopedist voor een kind met spraakproblematiek kan betekenen.

Het onstaan van Juf Lot

Ik werk zelf als logopedist op een peuterbehandelgroep voor kinderen met een TOS. Zeker 80% van de kinderen heeft ook een spraakontwikkelingsstoornis. De een wat forser dan de ander. Tijdens de individuele behandeling pas ik verschillende methodieken toe, maar de methodiek van Hodson en Paden staat toch wel centraal.
Enkele maanden geleden is er een onderzoek gestart vanuit Esther Ottow (logopedist) over het toepassen van klanklesjes op de groep door de pedagogisch behandelaars. Dit was zo leuk om te zien en te doen, dat het mij leuk leek om hier verhaaltjes over te maken. Ik bedacht mij dat ouders, pedagogisch medewerkers, leerkrachten, gastouders e.d. hier ook iets aan konden hebben.

Auteur en illustrator Iris was geboren

Vervolgens ben ik gaan schrijven en gaan tekenen. Ik heb vijf veelvoorkomende klankwisselingen uitgeschreven. Daarnaast leg ik de klankgebaren uit die ik vaak toepas. In de verhaaltjes is de leerkracht degene die de klankverschillen uitlegt en vervolgens een klanklesje uitvoert met de kinderen. Van auditief bombardement, tot auditieve discriminatie en aanvulzinnen. Niet te moeilijk, maar goed toe te passen in een groep.

Het doel van Juf Lot

Mijn doel is dat uiteindelijk de volwassene de klanklesjes uit het boek ook zal toepassen in de groep. In iedere groep (ook op het reguliere onderwijs in groep 1/2) zitten wel kinderen die bepaalde klanken lastig vinden.

  • Wordt hier momenteel wel aandacht aan gegeven?
  • Wordt het kind niet gepest?
  • Hoe bewust is het kind zich van zijn of haar spraakproblemen?

Door dit boek kunnen spraakproblemen bespreekbaar worden gemaakt. Het is niet iets om je voor te schamen, maar het maakt de communicatie soms wel lastiger. Wat kunnen wij doen (als volwassene of als kind) om elkaar te helpen?

Sneller contact met een logopedist?

Tot nu krijg ik veel positieve reacties. Het is een uniek boek dat er nog niet was. Wellicht zorgt dit boek er ook voor dat leerkrachten, ouders, gastouders en andere betrokkenen sneller contact opnemen met een logopedist voor eventuele vragen of advies.

Juf Lot is te koop via bol.com of via de site van Boekscout!

Groetjes,

 

Iris Levi
Logopret
info@logopret.nl

Denk delen en ontvangen, Denk ondersteunen en ondersteuning krijgen, Denk samen sterker…

Denk Wij Logopedisten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *