Waar ik voorheen keek naar wat ik niet goed deed, kijk ik nu naar wat al wel goed gaat. Altijd luisteren naar dat negatieve stemmetje heb ik omgezet naar een veel lievere toon naar mijzelf. En de hooggevoeligheid die ik altijd als last ervaarde, kan ik nu omarmen en juist positief inzetten tijdens mijn behandelingen en trainingen. En dat voelt mega goed!

 

Het zaadje was geplant…

Een jaar of 12 geleden kwam ik in aanraking met NLP voor logopedisten. Vooral een theoretisch kader. En zoals zo vaak met een cursus gebeurt, de map kwam in de kast. Jaren later bleek er toch ergens een zaadje te zijn geplant. Nu is NLP een leefstijl die bij mij als persoon niet meer weg te denken is, zowel privé als in mijn werk als logopedist-dyslexiebehandelaar.

 

Wat is NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren, wat in het kort neerkomt op het herprogrammeren van je eigen denken, doen en voelen met positieve uitkomsten. Waar ik voorheen dus keek naar wat ik niet goed deed, zei of niet goed voelde, kijk ik dus nu naar wat er al goed gaat. Altijd luisteren naar dat negatieve stemmetje, die interne criticus, heb ik omgezet naar een veel lievere toon, manier van praten tegen mijzelf. En de hooggevoeligheid die ik altijd als last ervaarde, kan ik nu omarmen en juist positief inzetten tijdens mijn behandelingen en trainingen. Voor mij een fantastisch gevoel. Het was niet makkelijk om de faalangst die ik had wat betreft presteren om te buigen. De onzekerheid die ik soms had, te veranderen. En nu ik zelf weet hoe het werkt breng ik het over naar anderen om ze te laten groeien en ontwikkelen.

 

Andere denkwijze

 

NLP zorgt voor een andere denkwijze. Het anders kijken naar het wereldbeeld van de ander. Want dat verschilt met dat van jou. Maar als je je daar niet bewust van bent of niet weet hoe je dat moet aanpakken, tja dan wordt het lastig. Met NLP leer je anders kijken naar communicatie en met name op onbewust niveau. Wat zijn de dieperliggende overtuigingen die ten grondslag liggen aan het gedrag, de patronen en contact met anderen. Hoe zit het met je identiteit? En je missie? Van waaruit handel jij of de ander? Zo veel informatie die je vaak niet kent van de ander, maar die er wel voor zorgt waarom iemand doet wat hij doet.

Mislukking?

NLP is voor mij een andere manier van geven en ontvangen van feedback. Falen betekende voor mij mislukking, waar ik urenlang, soms dagen of maandenlang in kon blijven hangen. Nu geloof ik: “Er bestaat geen mislukking, ik krijg alleen maar feedback”. En ik pas mijn gedrag aan. Vorig jaar ben ik gestart met mijn bedrijf Tessa Trainingen, waar ik mensen train in de NLP mindset. Ja, als je iets nieuws opzet, dan gaan er ook wel eens dingen fout. Ik reflecteer meer op mijn eigen acties. Ik kijk verder en onderzoek wat ik er van geleerd heb. Hoe ik het de volgende keer anders kan doen! Een andere mindset.

Trucjes!

Ik heb veel NLP vaardigheden geleerd die door sommige mensen als trucjes worden bestempeld. Zijn het niet allemaal trucjes die we uitvoeren in onze relatie met anderen? Trucjes die we inzetten als therapeutisch vaardigheden om dat te bereiken met de cliënt wat ze nodig hebben, wat ze zelf willen? En ik zet die “trucjes” graag in om nog meer uit de therapie te kunnen halen, om nog meer verbinding te krijgen met de ander! Je kunt het “trucjes” noemen, maar voor mij zit het in mijn systeem, ik handel er naar. Ik pas het toe om het beste uit mijzelf en de ander te halen!

Completer mens

Overtuigingen heb ik overboord gegooid. Ik weet wie ik ben, waar ik voor sta en van waaruit ik de dingen doe die ik doe! Door NLP voel ik mij een completer mens. Ik ben nu mijzelf. Ik pas de NLP mindset, NLP technieken en ideeën op mijzelf toe en breng het over naar mensen in mijn directe omgeving, mijn collega’s, stagiaires, cliënten en cursisten en dat is super gaaf!

Op de site van Wij-logopedisten zal ik zo nu en dan een blog plaatsen over NLP en meer…

 

Tessa Fennema, int. gecertificeerd NLP-trainer, logopedist-dyslexiebehandelaar

 

 

 

 

 

Denk delen en ontvangen, Denk ondersteunen en ondersteuning krijgen, Denk samen sterker…

Denk Wij Logopedisten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *