Op 7 juli lanceerden wij, Hanneke Bax en Tim Bosselaar, de eerste aflevering van Zeg. Een podcast over hoe we klinken en waarom.

Even voorstellen….

Tim Bosselaar

Tim studeerde Taalwetenschap, Neurolinguïstiek én Logopedie. Tijdens en na zijn opleiding heeft hij zich gespecialiseerd in de richting van stem, zang en theater. Naast zijn werk als zelfstandig stemcoach en trainer werkt hij als docent aan de Hogeschool van Amsterdam en aan de Koningstheateracademie in Den Bosch.

 

 

 

 

Hanneke Bax

Tijdens de vooropleiding aan de theaterschool, raakte Hanneke gefascineerd door stem en koos voor een studie logopedie. Ze heeft een stemgespecialiseerde logopediepraktijk, houdt stemspreekuur met een KNO-arts in de Ruysdael Clinics en geeft daarnaast les als stemdocent aan de opleiding muziektheater van Codarts in Rotterdam.

In 2013 raakten we aan de praat bij een congres over – hoe kan het ook anders –  stem. Sindsdien raken we er niet meer over uitgepraat. Voeg hier een gezamenlijke liefde voor podcasts aan toe en het idee was al snel geboren: een podcast over stem en spreken om de nieuwsgierigheid naar alles rondom praten met de wereld te delen. Dat werd Zeg.

 

Zeg

In iedere aflevering van Zeg staat een vraag centraal die te maken heeft met stem of spreken. Dat zijn wat platgeslagen vragen waarop het antwoord vaak ingewikkelder en hopelijk interessanter is dan je aanvankelijk misschien dacht. Waarom klinkt je stem zo lelijk op een opname? Waarom zingt je moeder in een koor? Kun je horen of iemand homo is? Waarom praat je platter bij de fietsenmaker? Is je stem wel echt van jou? En waarom zijn alle Belgen hees?

Voor iedere vraag gaan we op onderzoek uit. We bevragen elkaar, duiken de literatuur in en spreken met experts: van ervaringskundigen tot wetenschappers.

 

Podcasts

Wellicht is het je de laatste tijd opgevallen dat er steeds meer podcasts verschijnen. Toch zijn podcasts geen nieuw verschijnsel. Wist je dat podcasts al in de jaren 90 zijn ontstaan? Podcast is een samentrekking van het woord iPod en broadcast. Podcasts zijn audiobestanden en kunnen veel verschillende vormen en onderwerpen hebben: van interview tot hoorspel en van slap gelul tot spannende documentaire. Een podcast kun je luisteren via verschillende apps: Apple Podcasts, Spotify, PocketCast, Castbox en nog veel meer.

Ontwikkelen van de podcast

Het idee om Zeg te ontwikkelen ontstond in de kroeg. Dat er heel wat bij komt kijken, wisten we toen ook al wel. Het afgelopen jaar hebben we veel onderzoek gedaan: wat wordt de stijl? Wat wordt de structuur? Wat voor apparatuur hebben we nodig? Hoe bepalen we de onderwerpen? Welke mensen gaan we interviewen? Wie maakt de muziek? Wie maakt het artwork? En langzaam maar zeker kwam alles steeds meer op z’n plek. Tims achtergrond als theatertechnicus kwam goed van pas bij het opnemen van geluid en muziek. Het is ontzettend leuk om te zien hoe muziek de verhalen ondersteund en tot leven brengt! Daarnaast is het heel leerzaam om steeds in een bepaald onderwerp te duiken, van verschillende kanten te belichten en zo ook zelf meer te leren!

 

Luister mee!

Iedere eerste dinsdag van de maand verschijnt er een nieuwe aflevering die te beluisteren is via jouw favoriete podcastapp. Ook op https://anchor.fm/zeg-podcast zijn ze te beluisteren en daar staat een overzicht met links naar de verschillende apps.

Je kunt ons helpen meer bekendheid te geven aan Zeg door de podcast te liken, een review achter te laten in itunes, te delen, te volgen, te abonneren, etc.

Denk mee!

Heb jij een leuke vraag over stem of spreken? Stuur deze naar zegpodcast@gmail.com en wieweet beantwoorden we deze in een van onze bonusuitzendingen!

 

Hanneke Bax & Tim Bosselaar

Website: https://anchor.fm/zeg-podcast
Mail: zegpodcast@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/zegpodcast/
Facebook: https://m.facebook.com/zegpodcast

 

Denk delen en ontvangen, Denk ondersteunen en ondersteuning krijgen, Denk samen sterker…

Denk Wij Logopedisten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *